Grensoverschrijding!

Deel dit bericht

Wees gerust, de tekst van deze column komt niet van een of andere chatbot, als ChatGPT, maar komt uit mijn eigen hart. Dit thema raakt wel mijn hart. Want is er ook op dit vlak geen sprake van  grensoverschrijding? De grens tussen mens en machine lijkt te verbleken. De machine die steeds meer menselijke trekken gaat vertonen. Die een menselijke stem krijgt. En de mens die steeds meer op een machine begint te lijken. Verkilling en verzakelijking, die toeslaan. Waar is nog de menselijke maat? Waar kun je terecht met je hartekreten? Waar is die ander die naar je luistert en tijd voor je neemt? Alles lijkt te borrelen en te koken in een hogedrukpan. En ondertussen grijpt de chatbot om zich heen..

Als pastor put ik uit de verhalen in de Bijbel. Misschien dat je het kent, de torenbouw van Babel. Een bouwwerk werd er in de steigers gezet tot in de hemel. Gigantisch. Op willen klimmen tot ongekende hoogten. The sky is the limit. Toonbeeld, maar wel van hoogmoed. Tot je met een smak uit de verdoving wakker wordt. En we elkaar, als mens, van hart tot hart, niet meer verstaan en zijn kwijtgeraakt. Een Babylonische spraakverwarring. Iedereen wil het voor het zeggen hebben. In plaats van naar elkaar te luisteren. De invloed van religie is afgenomen, en zijn het nu de vloggers en influencers die tiktokkend ons voorschotelen, niet alleen figuurlijk, ook letterlijk, wat je wel of niet mag.

Gelukkig ging God, zo lees ik in de Bijbel, de grens over. Hij kwam neer uit de hemel. En daalde af in onze wereld. Kerst. Hij liet Zich aan een kruis nagelen. En het werd Pasen. God zij dank. Wij dachten eerst nog van deze, in onze ogen, gekruisigde ‘loser’ verlost te zijn, maar zo verlost Hij ons van wat ons gevangen houdt, in de houdgreep houdt.  

God ziet ons staan. Door Hem geliefd. Zo ruimhartig is Hij.

Een bezielende tekst, waarin je het hart hoort kloppen, zal een chatbot niet kunnen verhalen. Daarvoor moet je mens zijn. Met een hart. Met gevoelens. Emoties. Laat God nou mens geworden zijn, in Jezus. Over nabijheid gesproken.

Terug naar de menselijke maat.

Wolter Stijf

Meer lezen?

Kom eens langs.

Wil je meer weten over CRUX? Of misschien gewoon eens praten over de grote of kleine vragen in het leven? Neem gerust contact met mij op. 

Hier vind je ons.