Kleurrijk schouwspel!

Deel dit bericht

Zonsondergang en zonsopkomst. Een kleurrijk schouwspel. Een zichtbare strijd tussen licht en duisternis. De duisternis die het lijkt te winnen, maar het licht dat steeds weer overwint.  Zonsondergang, zonsopkomst. De kleuren ervan kleuren weerspreuken.  

Morgenrood, water in de sloot. 
Avondrood, mooi weer aan boord. 

Weersverschijnselen als morgenrood en avondrood zijn ouder dan de bekende weg naar Rome. En weerspreuken? Als wijkpastor lees ik de Bijbel. En dat weet mij steeds weer te verrassen. Ik lees de eeuwenoude woorden van Jezus: “Als het avond geworden is, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood. En ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood.”

Ik las voor deze weersverschijnselen de volgende verklaring.  Wanneer de zon ’s morgens opkomt, dan moeten de lichtstralen van de zon een lange weg afleggen door de onderste laag van de atmosfeer. Wanneer de atmosfeer vochtig is, dan worden verschillende kleuren van het zonlicht onderschept, maar dringt de kleur rood door. De lucht kleurt rood. Morgenrood. En het gevolg? Water in de sloot. Er is een grote kans, dat het gaat regenen. 

En avondrood? Dat doet zich voor na zonnige, droge dagen. Overdag is er door opstijgende lucht een grote hoeveelheid stof in de atmosfeer gekomen. Deze stofdeeltjes dalen tegen zonsondergang, wanneer de wind afneemt. Zonnestralen worden door de fijne stofdeeltjes gebroken. De kleur rood overheerst, als gevolg van droge lucht. De lucht kleurt rood. De kans is groot dat het de volgende dag opnieuw een mooie dag wordt. Avondroodmooi weer aan boord.

Wetenschappelijke verklaringen en Bijbelse uitspraken, zijn het vrienden? Waarom ook niet? zou ik zeggen. Wel kritische vrienden. En soms kan het tussen die twee flink knetteren. Dat levertverfrissende inzichten en kleurrijke vergezichten op. 

En ondertussen in de wijk genieten we in de zon, ons wel goed beschermd, van de kleuren en geuren van het voorjaar. Licht met al z’n kleuren, dat de duisternis overwint.

Wolter Stijf, wijkpastor CRUX, cruxwijkpastor@gmail.com

Meer lezen?

Kom eens langs.

Wil je meer weten over CRUX? Of misschien gewoon eens praten over de grote of kleine vragen in het leven? Neem gerust contact met mij op. 

Hier vind je ons.